26 mei 2018: Impressie van een geslaagde dag

Klokslag half tien druppelden geregeld mensen binnen in wijkcentrum “De Ridder”.

Daar werd voor de vierde keer het jaarlijks NTS Mahjong toernooi gehouden, georganiseerd door Mahjong Club Groene Hart.

Aanmelden bij de tafel waar de bekende loopbriefjes versierd met een gelukspoppetje uitgereikt werden. Hier en daar werd gekeken of je samen met je clubgenoot, vriend/vriendin of echtgenoot/echtgenote aan de zelfde tafel zou spelen. Mede daardoor ontstond een gezonde spanning. Op zo’n moment smaakt een kop koffie of thee lekker.

Langzaam gingen de spelers hun speeltafels opzoeken voor de eerste ronde. Ruim op tijd waren alle deelnemers aanwezig, dit keer maar liefst 44! De reserve speelster kon dus naar huis want alle 11 tafels waren bezet! Wat ons betreft kon de wedstrijd beginnen! En dat begreep de organisator van dit toernooi ook!

Zijn welkom was hartelijk, maar ook streng en rechtvaardig. De bekende toernooiregels werden nog eens kort en duidelijk uitgelegd. Uitzonderingen op de regels waren klip en klaar. Mochten er tijdens het spelen onduidelijkheden voordoen dan waren er twee scheidsrechters aanwezig, Annemie en haar lieftallige assistent Herman, die deze onduidelijkheden of geschillen konden oplossen.

Met de Mahjong wens “Veel Wong” werd de klok gestart voor de eerste ronde.

Het geluid van het roeren van de stenen en het opbouwen van de muur begon. Zo’n eerste ronde waren de spelers geconcentreerd, er werd weinig gepraat, alleen de woorden chow, pung of Mahjong voerden de boventoon. Ik kan u wel vertellen dat het stemniveau in de loop van de dag wel hoger werd!

Na elke ronde maakte de organisator de punten stand op. Ingespannen werden de uitslagen verwerkt in een Excel bestand.

Tijdens de volgende ronde werd de ranglijst van dat moment geprojecteerd op een groot scherm. Dan kwam er een golf van geroezemoes door de zaal, een ieder wilde weten op welke plek hij/zij in de ranglijst stond. Maar gelijker tijd moest ook het spel doorgaan! Een gehaaste blik op het scherm gaf geen duidelijkheid. Dus afwachten als de ronde voorbij was om nog eens goed te kijken wie waar staat (want dat wil je natuurlijk ook weten).

Na de tweede ronde werd de lunch geserveerd. De vrijwilligers van wijkcentrum ”De Ridder”, Astrid, Anja, Patrick en Henk, hadden opnieuw een heerlijke lunch klaar gemaakt. Zelf gemaakte soep, bruine/witte bolletjes met ham of kaas, met of zonder salade. En niet te vergeten het alom bekende broodje kroket, dat niet mag ontbreken bij een toernooi! Om alles gezond te houden was er fruit, jus d’orange, melk en karnemelk! Gezien de lange rij voor het buffet was wel duidelijk dat het ingespannen spelen energie vergt en iedereen brandstof nodig had.

De temperatuur was op deze dag aan de hoge kant, rond de 28 graden. Deuren werden open gezet, ventilatoren aan, maar dat alles bracht weinig soelaas. Het bleef warm. Velen zochten dan ook in de pauze de schaduw op en gingen even hun benen strekken.

Na de lunch, in de derde ronde, was het stil! Er hing een lommerige stemming. Uitbuiken, tijd voor een dutje? Ik had wel zo mijn vermoeden! Maar dan breekt alweer de laatste ronde aan, zo’n dag gaat toch wel erg snel!

De ranglijst bleef in de bovenste regionen vrij constant, spelers op plek 3, 4 en 5 wisselden misschien van plaats, maar de spelers op plek 1 en 2 bleven stevig aan kop! Het was duidelijk te merken dat het de laatste ronde was en dat het wel heeeeeel erg warm was. Het gezucht en gesteun was niet van de lucht, uitbundig gejuich bij een goede Mahjong hoorde je weinig.

Om kwart voor vijf kwam voor velen de verlossende bel en werd het erg druk bij de bar, met name bij de tap voor een heerlijk koud biertje of een frisje/watertje. Iedereen had het verdiend!

Maar er was er één die nog even hard moest werken en dat was de organisator Herman. Die moest de laatste uitslagen verwerken en de eindranglijst opmaken. Er werd wel een druk op zijn schouders gelegd op het moment dat een aantal spelers achter je komen te staan om te kijken of het al klaar is, zij hadden natuurlijk een koud biertje in hun hand!

Kan het niet sneller? Nee, je wilt toch ook niet dat er foute uitslagen verwerkt worden? Gelukkig kon Herman die druk wel aan en iets voor vijf vond de prijsuitreiking plaats.

Spannend! Is de top veranderd, wie krijgt de poedelprijs? Eerst heeft Herman alle vrijwilligers van wijkcentrum “De Ridder” hartelijk bedankt voor hun gastvrijheid, de lunch en de koude biertjes, maar ook voor de kopjes thee en koffie.

Dan was er het tromgeroffel, de prijsuitreiking! Om de spanning lekker op te voeren werden eerst de kleinere prijzen uitgereikt. De poedelprijs was voor Ria Zaal, haar totale puntenaantal was -7.848. Lydeke Koppier werd Chow Kampioen 2018, zij had namelijk de meeste Hermannetjes (Mahjong met chows en eenvoudige stenen) gescoord. Zij ontving het bord Chow Kampioen 2018. Jans de Heij ontving een prijs, een glazen Boeddha van de Troost, omdat zij na vier rondes het dichtste bij de 0 punten lag, -2.

En dan de top drie, wie wordt de winnaar van het NTS Mahjong Toernooi 2018 Groene Hart? Op plaats drie is geëindigd Annemiek Rabs met 9.498 punten. Op de tweede plaats is Jeroen Meijer geëindigd met 10.064. Maar de grote winnaar is geworden Wil Meijer-Kal met 12.020!

Iedereen van harte gefeliciteerd met dit resultaat.

Vermeldingswaardig is dat Wil een fervent MCR speelster is en weinig NTS toernooien speelt. Wil blijkt dus een geduchte speelster met wie rekening gehouden zal moeten worden in de toekomst!

Nadat de organisator de prijzen heeft overhandigd en de winnaars op de foto gezet zijn, wenst hij een ieder wel thuis en tot volgend jaar 25 mei 2019 voor het vijfde toernooi van Mahjong Club Groene Hart

Oh ja, voor de liefhebbers van cijfers:

Er zijn 235 Mahjongs gemaakt, waarvan 18 limietspelen (inclusief Tweelingen) en 55 combinaties “chows-eenvoudige stenen”, ook wel bekend als Hermannetje.

Ik heb een geweldige dag gehad! Tot volgend jaar.

Jans

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.