Welkom

Welkom bij Mahjong Club Groene Hart te Alphen aan den Rijn.

Mahjong is een uit China afkomstig combinatiespel en is te karakteriseren als een denksport en gezelschapsspel in één. Het spel is mateloos populair in Azië: bijna elke volwassen Chinees, Japanner of Koreaan speelt wel eens Mahjong.

.

Onmiddellijk na zijn introductie in Europa, in de jaren ’20 van de vorige eeuw, was Mahjong een rage. De spellen waren niet aan te slepen en iedereen wilde het spelen. Hoewel die gekte reeds lang voorbij is, wordt er nog steeds volop Mahjong gespeeld – en nu dus ook in Alphen aan den Rijn.

Spelers
Mahjong spelen!

Mahjong is een intrigerende mix van inzicht en geluk, berekening en willekeur, symboliek en realiteit. Het wordt gespeeld met benen of kunststoffen stenen, die voorzien zijn van fraaie afbeeldingen, maar die als ze geroerd worden een hels kabaal kunnen veroorzaken. Het gaat erom zo snel mogelijk een mooie combinatie van veertien stenen te maken. Dat is vaak lastiger dan het lijkt. Mahjong wordt dan ook wel het Spel van de Tienduizend Mogelijkheden, maar ook het Spel van de Duizend Wonderen genoemd.

Mahjong is een verslavend spel. Wie eenmaal onder de bekoring is gekomen van het enigszins mysterieuze spel zal het altijd willen blijven spelen.

Het originele Mahjong moet niet verwisseld worden met het Mahjong dat vaak als patience spel op de computer wordt gespeeld: van een stapel stenen trek je steeds twee dezelfde stenen totdat je geen stenen meer over hebt.

Speel je het originele Mahjong, dan keer je de doos met stenen boven de speeltafel om, bouwt de muur, pakt je stenen en gaat op jacht naar de Dertien Wezen, de Negen Poorten of je probeert de Pruimenbloesem Van Het Dak te plukken. Mahjong is een prachtig spel met meer dan duizend mogelijkheden…

Mahjong wordt gewoonlijk met vier personen gespeeld. Mahjong Club Groene Hart te Alphen aan den Rijn probeert geïnteresseerden in Mahjong bij elkaar te brengen om samen in een informele sfeer dit prachtige spel te spelen….

Wij spelen volgens verschillende spelregels, elke speelavond zijn er spelers die volgens de Nederlandse Toernooi Spelregels (NTS) spelen en spelers die de voorkeur aan de Mahjong Competition Rules (MCR) geven. Beide spelregels kunt u op deze website vinden onder “Spelregels”.

Je bent welkom met ons mee te spelen. Onbekend met de spelregels? Wij kunnen je een korte cursus geven zodat je na een paar lessen met ons mee kan spelen. Stuur ons een bericht via het contact formulier voor meer informatie!

Tags: