Wat is Mahjong? 

Mahjong is een spel dat van oorsprong uit China en Japan komt.  Daar wordt het op vele plaatsen gespeeld, op de hoeken van de straat, in speciale Mahjong huizen en thuis.  Het spel is in de 19e eeuw overgewaaid naar Europa. Ook in Nederland werd het bekend, vooral in huiskamers. In de 20e en 21e eeuw werd het spel steeds vaker gespeeld, met soms eigen spelregels en in allerlei varianten. 

In 2004 werd de Nederlandse Mahjong Bond opgericht om het spelen van Mahjong in goede banen te leiden, zeker ook omdat er al een aantal clubs waren opgericht. 

Het spel 

Mahjong wordt ook wel genoemd “Het Spel van de Tienduizend Mogelijkheden”. De Oosterse symboliek en tradities zijn door het hele spel terug te vinden. Er wordt gespeeld met stenen waarop afbeeldingen staan, zoals (Chinese) tekens, bamboe, kringen, maar ook draken en winden. Het kunnen grote stenen zijn, maar ook kleine stenen. Mahjong is een denksport, waarbij het erom gaat een winnende combinatie te maken, die bestaat uit 4 sets van 3 (dezelfde of opeenvolgende) stenen plus een paar. Daarnaast zijn er speciale spellen in afwijkende combinaties. Het spel begint met het bouwen van een muur van de mahjongstenen, de rijen stenen worden in een vierkant gelegd. En dan begint het spel! 

Mahjong kan op tientallen manieren gespeeld worden, net als bijvoorbeeld kaarten. 

Alle spelvarianten hebben hun eigen spelregels, eigenaardigheden en aantrekkelijkheden.  

Een reactie toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.