Wat is Mahjong?

Het originele Mahjong moet niet verwisseld worden met het Mahjong dat vaak als patience spel op de computer wordt gespeeld: van een stapel stenen trek je steeds twee dezelfde stenen totdat je geen stenen meer over hebt.

Spelers2

Het originele Mahjong is een intrigerende mix van inzicht en geluk, berekening en willekeur, symboliek en realiteit. Het wordt gespeeld met benen of kunststoffen stenen, die voorzien zijn van fraaie afbeeldingen, maar die als ze geroerd worden een hels kabaal kunnen veroorzaken. Het gaat erom zo snel mogelijk Mahjong te maken: een mooie combinatie van veertien stenen bestaande uit vier sets van drie stenen en één paar van twee met een zo hoog mogelijke score. En dat is vaak lastiger dan het lijkt. Mahjong wordt dan ook wel het Spel van de Tienduizend Mogelijkheden, maar ook het Spel van de Duizend Wonderen genoemd.

Het mahjong spel bevat in totaal 136 stenen, twee dobbelstenen, vier stokken om de stenen op te plaatsen (één stok heeft een afwijkende kleur om de Oostenwind, de ‘leidende wind’ aan te geven) en kaartjes om aan te geven wie welke windrichting vertegenwoordigt. Eventueel bevat het spel telstokjes voor het onderling verrekenen van het behaalde aantal punten. Het spel bevat ook acht geluk stenen (seizoenen en bloemen).

Er zijn verschillende manieren om Mahjong te spelen. De meest bekende varianten zijn bijvoorbeeld de Nederlandse Toernooispelregels (NTS), Hong Kong Mahjong, Riichi Mahjong (Japans) en Mahjong Competition Rules (MCR) etc.

Op deze site zijn de Nederlandse Toernooispelregels (NTS) en de Mahjong Competition Rules (MCR) te vinden.


Zie ook: